Kvarngränd 4, Sicklaön 38:15 Havrekvarnen

Adress

Kvarngränd 4

Fakta

Område:

Lokaltyp:

Area: 1936 m2
Byggnadsår: 2023

Om fastigheten

Havrekvarnen ligger centralt på Kvarnholmen intill Stockholms inlopp, nära både city och Centrala Nacka. Omgiven av vatten, promenadstråk och grönskande omgivningar och med service och bra kommunikationer runt knuten. Här finns också en speciell atmosfär som den historiska miljön bidrar till.

Invigd 1928 av KF som ett av de första exemplen på funktionalistisk industriarkitektur är Havrekvarnen en arkitektonisk pärla och landmärke i svensk industrihistoria. Vid pennan var Artur Schmalensee på KF:s arkitektkontor. Härifrån kom havregryn, cornflakes och andra havreprodukter under mer än femtio år. I början på 1980-talet lades verksamheten ner och byggnaden stod tom. När planerna på renovering blev aktuell, upptäcktes att byggnaden behöver rivas för att byggas upp igen som en exakt kopia.

Efter rivning, restaurering och återuppbyggnad står här ett unikt, nybyggt byggnadsminnesmärke klart, redo att fyllas med liv, rörelse och nya verksamheter.  Med öppna lokalytor och bra rumshöjder och en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp kan vi skapa vackra och funktionella arbetsplatser för framtida hyresgäster.

Se mer om de lediga lokalerna här: Objektvision

Open house 2023

Vi deltog på arkitekturfestivalen Open House och berättade om Havrekvarnen och visade runt i fastigheten.
För mer information >> se programmet på Open House

Nybyggt byggnadsminnesmärke

Alla kontorsytor är helt nybyggda efter gamla originalritningar, fast med modern teknik. Det som gick att bevara återanvändes. De gamla fönstren till exempel, där fönsterbågar i metall och lister i teak renoverats varsamt och återmonterats. Inredning och färgsättning är densamma som i originalbyggnaden, med öppna våningsplan och synliga bärande bjälkar och pelare. Delar av produktionsutrustningen som fanns i Havrekvarnen har restaurerats och ställts tillbaka, som ett minne av verksamheten som en gång pågick. De silos som innehöll havre är också renoverade och ackompanjerar byggnaden på ett vackert sätt.

Havregrynskvarnen

Det var det ursprungliga namnet på Havrekvarnen, den industrifastighet som Kooperativa förbundet byggde helt och hållet för funktion. Funktion i funkis, och den väckte stort uppseende, även utomlands. Här tillverkades genom åren allt från snabbgryn och havreflingor t ill havremjöl och havremust, men också korngryn och mannagryn. Efter hand kom nymodigheter som frasflingor, Corn Flakes och müsli.